Tuesday, November 30, 2010

Sup Tulang

hi friends...
last friday, aku masak sup tulang..ni 2nd time aku buat sup tulang...
1st time dulu tak jadi sgt...kali better la...

maklumla..musim raya korban..dapat la tulang/daging...jadi dah puas masak goreng daging, masak merah daging...jadi la sup tulang menu utk hari jumaat lepas...lagipun nak masak goreng tulang tak sesuai..

ni resepi sup tulang aku..(~resepi keluarga jugak~)

Sup Tulang

Bahan-bahan
1. tulang lembu
2. rempah sup tulang
3. lengkuas - 1 inci
4. bawang putih - 2 ulas
5. ketumbar - 1 sudu (ditumbuk)
6. garam -secukup rasa

Cara Membuatnya
1. masukkan semua bahan dalam periuk.
2. renih sehingga mendidh dan tulang empuk.
3. angkat dan hidangkan semasa panas.

boleh dimakan sahaja atau bersama roti dan nasi.


selamat mencuba

Wednesday, November 10, 2010

resdung

Jom Cuba Petua Ini
saya nak kongsi sedikit petua untuk resdung (sesiapa yang selalu bersin pada waktu pagi)..
actually saya pun sebelum ni selalu je bersin pagi2..

senang je petuanya,
waktu mandi pagi2 tu, masukkan air dalam hidung, sedut kemudian hembus kembali.
buat la beberapa kali..

lagi cepat kesannya kalu buat waktu mandi pagi dan mandi petang..tapi aku time mandi pagi je..petang dah malas...
alhamdulillah..sekarang ni dah kurang bersin waktu pagi...
tapi kalu miss 3 4 hari memang akan bersin lagi la..maybe sebab aku tak buat waktu mandi petang tu...

try la...tak memerlukan modal pun, cuma rajin atau malas je...

~~~petua dari keluarga~~~

Sunday, November 7, 2010

kek pelangi

hi kawan2...
ni ade lagi satu resepi kek yang saya suka buat...meh la kita pakat buat ramai2





Bahan-bahan
1. 4 biji telur
2. 1 cawan majerin
3. 1 cawan gula
4. 3 cawan tepung naik sendiri - boleh je guna tepung gandum + serbuk penaik
5. pewarna kuning, hijau, merah (saya suka warna ni)
6. 1 sudu esen vanila

Cara-caranya:
1. pukul majerin dan gula sehingga kembang - satu arah
2. masukkan telur sebiji demi sebiji
3. masukkan esen vanila
4. masukkan tepung sedikit demi sedikit
5. bahagikan adunan kepada 3 untuk warna berbeza (merah ,kuning dan hijau)
6. masukkan adunan yang berwarna secara selang seli ke dalam loyang.
7. bakar dalam ketuhar dengan suhu 180'c selama 30 - 45 minit.

lately ni, aku suka sangat buat kek pelangi berbanding kek coklat..rindunya ngan pelangi.. musim hujan macam ni seronok kalu boleh tengok pelangi..

selamat mencuba....meh kita ramai2 makan kek...